2015. május 10., vasárnap

Vámpírok a világ minden táján

A témámhoz források után kutattam, s kezembe akadt egy igen érdekes könyv, melynek címe Biblio Vampiro. A dokumentumot elemezve feltűnt, hogy különböző vámpírfajtákat említ, amelyekről még jó magam se hallottam.A következő felsorolás ezekről a fajtákról ad néhány információt.



1,  Strigoi: Erdélyben kétféle vámpirról tesznek említést, a két fajta nemében tér el egymástól. A férfi vámpír neve Strigoi, míg a nőneműt Strigoiacának nevezik. Látszólag nem különböznek az emberektől, ráadásul még a közelükben is mozognak. Az emberekhez képest ők nem beszélnek, hanem éberen figyelnek. Nincs se árnyékuk, se tükörképük.
 
2, Penanggalan: A malajziai pananggalan (a szó "leválasztást" jelent) vagy penanggal a legfélelmetesebb a vámpírok közül, de nevezik Pontianaknak vagy Ladngsurinak is. Egy sötét szellem vagy egy gonosz varázsló irányítja. Valójában édesanya volt, csak belehalt a szülésbe és azután változott szörnnyé.
 
3, Aswang: A Fülöp-szigetek lakóit tartja rettegésbe és a legkevésbé hasonlít egy vámpírra. Manananggalan és mandurugónak is nevezik. A Fülöp-szigetek egyes részein úgy tartják, az aswangok nem holtak lelkei hanem olyan gonosz lelkek vagy szellemek, amelyek sosem öltöttek testet. Mások szerint gonosz varázslók, akik változtatni tudják az alakjukat, és csak azért léteznek, hogy ártsanak a szomszédjaiknak.
 
4, Tokolos: A tokolos vagy tikolos egy dél-afrikai vámpír. Egyes törzsek szerint a tokolos egy olyan ember összezsugorodott teste, akit boszorkányok támadtak meg. A legfontosabb leírás xhosa néptől származik. Szerintük egy kicsi majomszerű lény, testként egy nagy madarat használ, a feje pedig emberi koponya.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése